No comments yet

Petőfi-megemlékezések és Petőfi-emlékhelyek avatása szatmári településeken

Szeptember első hétvégéjén Petőfi Sándor 1846─47-es évekbeli Szatmárban jártára emlékeztek a Luby Társaság tagjai, Szatmárcseke, Nagyar, Fehérgyarmat, Tunyogmatolcs, Géberjén, valamint Fülpösdaróc önkormányzatai, illetve e településeik lakossága. A fenti helységekben a Luby Társaság által kezdeményezett és az érintett települések által rendezett megemlékezéseken a Petőfi Emlékkonferenciára és a Petőfi-emlékfákat őrző települések kárpát-medencei találkozójára Székelykeresztúrról, Koltóról, Eperjesről, Dömsödről és Budapestről érkezett vendégek is részt vettek.

Az ünnepség-sorozat legelső mozzanataként a jelenlévők a szatmárcsekei temetőben Kölcsey Ferenc síremlékénél emlékeztek Petőfi Sándor első szatmári útjának legfontosabb céljára, aki a Himnusz költőjének sírjánál kívánta kegyeletét leróni.

Az emlékműnél koszorút helyezett el Sarkady Pál polgármester, a meghívott vendégek képviseletében dr. Kónya Péter, az Eperjesi Egyetem történész professzora és Téglás Lajos, Koltó település korábbi alpolgármestere.

 

Az említett településeken, amelyek immár a „Szatmári Petőfi Emlékút” állomásaiként is szolgálnak, emelkedett hangulatú megemlékezések keretében került sor a Petőfi-emlékfák elültetésére, Petőfi-emlékkövek elhelyezésére, valamint a fülpösdaróci Luby-kastély falán egy emléktábla leleplezésére. Nagyar Petőfi-emlékhelyei a Petőfi-fák emlékkertjével és a Petőfi Nagyarban Emlékkiállítás előtti Petőfivel kapcsolatos szatmári települések útjelző oszlopával gazdagodtak.

A régi idők hangulatát Veress Zoltán tárogatómuzsikája idézte meg.

Úgy érezzük, rendezvényeinkkel sikerült megvalósítanunk a Luby Társaság szlogenjében megfogalmazott célkitűzést, hiszen „Szatmárban Szatmárról Szatmárért!” széles körű összefogással, közösen cselekedtünk. Petőfi valóban összeköti a nemzetet, s azon belül szűkebb pátriánk településeit is!

Köszönjük dr. Tilki Attila és Kovács Sándor képviselő urak, Tóthné Guti Ibolya és Máténé Vincze Andrea polgármester asszonyok, Sarkady Pál, Soltész Bertalan és Kovács Csaba polgármester urak, valamint Szalai László alpolgármester úr szíves közreműködését a rendezvények szervezésében és lebonyolításában!

Comments are closed.